Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] metformina, ale snują o niej jakieś fantazje. Dlatego nie należy korzystać z porad ludzi na Facebooku, Youtube oraz forach dyskusyjnych. Większość z nich nie ma pojęcia, o czym pisze. Szczególnie należy się wystrzegać “kulturystycznych guru”. Cytat wypowiedzi niejakiego Bokito: „Są opinie też, że jest toksyczna głównie dla wątroby, dlatego nie [...]
[...] diety, postuluje się, aby nie stanowiła ona jedynie głównego źródła pokarmowego białka), czy też białka grochu lub gotowych mieszanek zawierających choćby te białka, które często łączy się z jeszcze innymi wegańskimi produktami wysokobiałkowymi. Jest w czym wybierać, warto zatem mieć świadomość możliwych problemów z białkiem na diecie wegańskiej.
[...] wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko dostępnych danych jajka nie są dobrym źródłem witaminy B12 i [...]
Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
Stan odżywienia organizmu odgrywa dużą rolę w kontekście utrzymywania poziomu energii w ciągu dnia oraz unikania wahań nastroju. Aspekty te regulowane są przez liczne przemiany fizjologiczne, w których uczestniczą zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze, ale także składniki mineralne i witaminy. Wśród tych ostatnich na szczególną uwagę [...]
[...] nasiona lnu. Co więcej, masz jeszcze warzywa i owoce, które również mają nieco białka, a ponadto mnóstwo witamin i minerałów. Często pada też pytanie, co zrobić na obiad i czym zastąpić mięso? Dla osób, które dopiero co rozpoczynają przygodę z weganizmem, może to stanowić nie lada wyzwanie. Nie dlatego, że będzie je ciągnąć do mięsa, ale z [...]
[...] innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje się czymś innym. Główne trendy/rodzaje diet wegetariańskich [...]
[...] bywa używany zamiennie z terminem "wegetariański" lub "wegański". A dodać należy, że odmian diet bazujących na produktach roślinnych jest sporo. Ważne jest, by wiedzieć, czym się charakteryzują, żeby ustalić szczegóły diety i zapobiec niedoborom składników odżywczych. Poniżej znajduje się krótkie podsumowanie typowych diet, które wykluczają [...]
[...] Twojej głowie wyzwania. Łamigłówki, gry logiczne, gry liczbowe czy krzyżówki to dobry sposób, aby nieco pogłówkować i podtrzymać aktywność szarych komórek. O czym należy pamiętać? Mózg kurczy się wraz z wiekiem. Wysiłek fizyczny i dieta skutecznie utrzymują sprawność mózgu. Zadbaj o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega 3. [...]
[...] Co się zmieniło w ostatnich 30 latach i jaki ma to wpływ na osoby, które trenują kulturystykę? Być może ten temat będzie wymagał serii artykułów, gdyż naprawdę jest o czym pisać. W czasach Arnolda wiedza o dietetyce, w porównaniu do ostatnich kilkunastu lat rozwoju, raczkowała. Podobnie nie znano wielu zależności np. pomiędzy objętością [...]
[...] nie są to ilości wystarczające do zaspokojenia zapotrzebowania metabolicznego. Poziom odpowiedniego spożycia choliny wynosi 425 mg choliny na dobę dla kobiet w wieku rozrodczym, 450 mg podczas ciąży i 550 mg w okresie laktacji. Cholina jest szeroko rozpowszechniona w diecie, ale wiele suplementów prenatalnych jej niestety nie zawiera. [...]
[...] regularnie do organizmu w ilościach adekwatnych do zapotrzebowania. Do najczęściej niedoborowych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się witaminę D, w związku z czym coraz częściej zaleca się całoroczne suplementowanie diety nią. Witaminę tą często łączy się z witaminą K, gdyż obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
Nawracające afty to powszechna na całym świecie choroba jamy ustnej. Z dyskomfortem tym zmagać się może nawet 2,5 miliarda ludzi, a pamiętać należy, że schorzenie to utrudnia mowę, konsumpcję pokarmów, czy utrzymywanie codziennej higieny. Odpowiednie odżywianie stanowi bardzo ważny element walki z aftami, a przykładem na to są powiązania pomiędzy [...]
[...] znaleziony w Biedronce. Wady i zalety Kolorowe opakowanie zachęca dużą ilością białka i dodatkiem witaminy B12 i żelaza, czyli wszystkim, czego nam dostarcza mięso, a z czym weganie i wegetarianie mogą mieć kłopot, jeśli nie bilansują odpowiednio swojej diety. I na tym chyba kończą się zalety tego produktu, jeśli mowa o składzie. Jak na tak [...]
[...] karnozyna, karnityna, kolagen, tauryna, witamina B12, cholina, koenzym Q10). Istotna wada współczesnego weganizmu Niestety dieta wegańska obecnie nie jest już tym samym, czym była w tradycyjnym ujęciu, na przykład w kulturze hinduskiej, gdzie była wyrazem troski o samopoczucie zwierząt i o środowisko. Odejście od „pierwotnej” formy weganizmu [...]
[...] że to przez ten kortyzol chociaż ja zawsze chciałem przytyć i jadłem przez okresy masowe, które trwały po pół roku z przerwami 3500+ kcal, pół kilo węgli dziennie przy czym te posiłki miały wysoki IG i przez ten cały czas jak trenuje nie przykładałem do tego większej uwagi jak duże ma to znaczenie. No, ale kto wie może to również miało [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]